RSS

Maitreyi – de Mircea Eliade



          Sinceră să fiu, n-am crezut niciodată că o să fiu atât de pasionată de literatura română. O evitam pe cât posibil, ducându-mă la tot felul de scriitori străini, considerând că literatura maternă se bazează prea mult pe acea descriere plictisitoare. Toate astea până când, seria de la Jurnalul Național mi-a oferit o cu totul altă perspectivă. În acest mod, acum ceva timp mi-a trecut prin mână o carte, cu un nume simplu, însă scrisă sub numele unui autor cunoscut și complex: Maitreyi – de Mircea Eliade.

         Povestea de viață a lui Eliade, scrisă sub forma unui jurnal intim, ne destăinuie trăirile acestuia în timp ce se afla în frumoasă țară – India. Descoperim pe lângă acel Eliade obosit și plictisit de școală - așa cum ne era prezentat în Romanul adolescentului miop – un altul, cu mult mai misterios. Povestea ne spune în continuare despre iubire, despre cunoaștere, și despre tristețe în egală măsură. Ne vorbește despre sufletul pentru care acesta a luptat din iubire, până la capăt, sau cel puțin până la momentul când s-a simțit nevoit să renunțe, trecând peste orice și oricine – o tânără pe nume Maitreyi, ce reprezenta pentru el eternul feminin. Ne vorbește despre povestea de iubire interzisă, a celor doi tineri, care descoperă cu adevărat sensul iubirii - senzuale dar și spiritual. Dragostea între cei doi protagoniști s-a consumat într-un mod interesant, și în ciuda greutăților și piedicilor a reușit să se împlinească întru totul. Este genul de carte care nu mi-aș fi dorit să se termine niciodată, mai ales într-un mod atât de controversat. Cu toate astea, nu tânjesc după un final fericit, din contră, asta a făcut cartea și mai interesantă, în opinia mea.

          Din clipa în care am terminat de citit cartea, aceasta mi-a rămas în suflet și în minte, cu tot cu trăirile personajului. Sunt sigură că, oricine ar citii această carte nu ar putea să evite multitudinea de stări sufletești: bucurie, tristețe, teamă, plăcere, zbucium. Nu cred că este așa ușor să scrii despre o asemenea experiență, însă, cu toate astea Mircea Eliade a reușit să o facă, într-un mod deosebit care îți oferă un mod diferit de a gândii și de a vedea lucrurile, dincolo de aparențe. Acestea fiind spuse, vă recomand din suflet această minunată carte, scrisă de un autor pe care eu îl respect pe deplin: Mircea Eliade – Maitrey.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu