RSS

Despre cum irosim cuvintele.




Cred ca unii dintre noi au inceput sa uite de-a binelea valoarea unor cuvinte. De ce oare, ne-ntrebam?! Pentru ca spunem unele lucruri doar de dragul de-a fi spuse, doar de dragul de-a ne face mai placuti, doar de dragul de-a ne afirma..

Ne cerem mult prea multe scuze, chiar si atunci cand stim prea bine ca nu avem de ce, cand nu am gresit cu nimic poate; iar cand o alta persoana merita cu adevarat acestea, nu mai stim cum sa i-ne adresam. Spunem „Te iubesc” oricui, iar atunci cand vrem sa ne exprimam sentimentele, ne e teama, pentru ca nu stim cum sa o facem indeajuns de credibil. Pastreaza mereu, acolo, cu tine in suflet, cateva cuvinte speciale, pe care doar oamenii dragi tie le merita.

Am inceput, mai bine zis, sa ne vindem pentru doua, trei vorbe marunte. Nu ajunge un simplu „Imi pare rau”, fara demonstratii ca lucrurile se vor schimba. Nu este suficient sa auzim acele doua cuvinte pentru a spune ca suntem in al 9-lea cer, ci mai intai de toate trebuie sa stim, cu certitudine, ca acestea au fost cu adevarat sincere, ca au fost din inima. Ne multumim adesea doar cu ceea ce vedem, dar realizam lucruri doar prin „vorbe”. Promitem atatea, dar in fond nu rezolvam nimic. Nu stim sa mai apreciem adevarata semnificatie, devin doar cuvinte haotice, vorbe fara inteles..

Ticait la unison.





Mi se pare ceva atat de bolnavicios in destinele noastre. E ceva ce incearca sa ne trezeasca mereu la realitate. E ceva ce pur si simplu nu merge asa cum am vrea, noi oricat am incerca, oricat ne-am zbate. Inca mai cred in acea sincronizare care face ca lucrurile sa mearga bine. Avem totul, suntem buni, suntem rai, suntem glumeti, suntem seriosi, suntem carismatici, suntem ignoranti, suntem iubitori si rabdatori, suntem toate astea, dar niciodata amandoi in acelasi timp. Dragostea nu apare asa oricand, oricum, intre oricine. Stii.. se spune ca inauntrul nostru stau ascunse doua ceasuri ce ticaie neincetat. Atunci cand cesurile a doua persoane arata aceeasi ora, atunci e prima data cand se zaresc, se indragostesc, sau e momentul acela magic in care ei debordeaza de iubire. Mi-e teama ca ceasurile noastre n-au mai ticait la unison de la prima intalnire. Recunosc, ma cuprinde un dor nebun de tine, dar nu pot da de tine ca sa-ti spun asta. Apoi, imi trece, si ti se face tie dor de mine, cand eu nu te mai vreau. Sunt mult prea egosita, iar tu mult prea rabdator, dar chiar si asa ne-am intelege, doar daca cesurile noastre ar mai arata si ele din cand in cand aceasi ora..

Concurs: Blogul Colectionatului.


Ok.. cred ca am spus deja de prea mult ori, mult prea multe ori chiar, cat de mult imi place sa citesc! Ma relaxeaza, ma face sa uit de griji, ma ajuta sa ma rup de aceasta realitate in care toti incearca a fi tot mai seriosi, ma ajuta sa visez si sa-mi traiesc cele mai formidabile sperante. Prin literatura pot visa, pot depasi momente grele, pot gasi un raspuns ascuns intr-o metafora, pot sa traiesc. Tocmai de aceea, m-am decis sa postez aici pe blogulet despre un mic concurs, pe care sper din suflet sa-l castig. Da, cred ca e deja de-nteles ca acesta este despre carti. Pai, suna cam asa:

"A venit momentul sa dau startul unui concurs pentru cei ce detin bloguri.
Pentru a participa trebuie sa detineti un blog activ de minim 3 luni, page rank 2 si minim 30 de articole  (pentru exceptii email la info@blogulcolectionarului.net)  si sa scrieti un articol cu link activ catre acest concurs, dupa care sa postati un comentariu cu link-ul articolului.
Concursul va lua sfarsit pe 15 decembrie 2012 iar castigatorul va fi desemnat ( pe 18 decembrie)  folosind random.org
PS. Toti cei implicati in acest concurs, vor avea o sansa in plus la urmatoarele concursuri (daca vor participa)
PS 2.Ma gandesc la o rasplata fata de comentatorii blogului, rabdare."

Asadar, de ce mai stati pe ganduri?! Blogul acesta minunat il puteti gasi chiar aici! 
Participa si tu! :*

Am învăţat..



am învățat că poți să plângi cu zâmbetul pe buze, la fel de ușor cum poate un om să râdă cu lacrimi în ochi; am învățat că nu trebuie să renunț la ceva de care am parte în prezent, pentru ceva ce-mi doresc, dar despre care nu știu nimic; am învățat că sunt mult prea mică să știu ce-i iubirea, mă mulțumesc să fiu îndrăgostită din când în când; am învățat că dacă două persoane orgolioase decid să nu-și mai vorbească, categoric aşa va fi, deci știu când trebuie să mai las de la mine; am învățat că două vorbe pot să nu însemne nimic, pe când un simplu gest poate spune multe; am învățat că trebuie să par a fi tare, deși mă simt inferioară celor din jur, deși mă alunga dintr-un colț în altul, deși mă rănesc, chiar și involuntar; am învățat că în orice prietenie există o bucățică de invidie sau răutate; am învățat că viciile nu sunt atât de rele precum par, cu atât mai mult cu cât nu-mi permit să judec; am învățat că nimic, niciodată, n-o să-mi vină direct pe tavă, sau să-mi cadă din cer; am învățat că visele sunt pentru fraieri, iar viața e dură, la fel cum pricep că tocmai de-asta e OK să mai fiu și fraieră din când în când; am înțeles că trebuie să te mulțumești mereu cu ceea ce ai, și e mai bine să ai puțin din tot, decât de toate, să am de ce mă bucură când voi avea mai mult; am învățat că degeaba ai, dacă nu ai cu cine să împarți; am înțeles că oricât ți-ar jura cineva că nu te va dezamăgi vreodată, oricum o va face; am înțeles că în fața celorlalți un om ceva mai sensibil este considerat un prost; am învățat că oamenii vin și pleacă, nu-i putem reține, nu-i putem obliga să mai rămână, iar când pleacă, pleacă cu o părticică din inima noastră; am învățat că nu poți obliga pe cineva să te iubească, tot ce poți face este să fii o persoană plăcută; am învățat că lucrurile simple sunt acelea care ne aduc cea mai mare bucurie, dar și acelea care se obțin cel mai greu; am înțeles că oamenii își fac singuri viața grea, la fel cum știu că totul, acum, în viață, se rezumă la bani; am învățat că viața e cel mai scump lucru pentru care plătim; am învățat că orice început e ușor, sfârșitul e mai greu; am învățat că viața nu va fi niciodată cinstită, oricât ne-am plânge, ea da puțin și-ți ia atât de mult; am înțeles că timpul nu le vindeca chiar pe toate, mai trebuie și puțină voință; Și-am învățat că tot ce-i mai frumos în viața poate dura clipe, ani, dar niciodată pentru totdeauna;

În loc de adio.



Îmi vine atât de greu să te văd acum plecând, soarele meu..

Adesea, obișnuiai să-mi luminezi zilele întunecate, mai știi? Chiar și acum, după atâta timp, îmi aduc aminte de căldura aceea de care eram învăluită. Acea amintire e atât de clară și vie în sufletul meu; parcă ar fi fost ieri! Obișnuiai să fii atât de vesel, dansând în ritmul propriei tale voci. Erai fermecător pentru mine! Cred că am pierdut demult numărătoarea clipelor în care mă hipnotizai cu ochii tăi mari și verzui, atât de expresivi și calmi. Acum, însă, n-a mai rămas nimic din acea fericire pe care o trăiam împreună. Nu mai cred de mult în acele basme. Totul a devenit plictisitor, lipsit de viață, iar tu ai rămas pentru mine doar o stea. O stea palidă, stinsă, gata să moară pe veci.

Unde te-ai dus tu, dragul meu? De când am devenit noi doi oare străini? În trecut, noi nu știam cum e să întrebi: „cum astfel?” sau „dar, de ce?”. Nu existau scuze, la fel cum nu existau nici motive de întrebare; doar răspunsuri și motive sincere, doar tu și cu mine, încercând să ne ascundem sentimentele, doar tu și eu.. și căldura aceea familiară. Obișnuiam să mă topesc în arșița glorioasă a verii. Când aceasta lipsea, eram singură și tristă. Când tu ai devenit brusc rece, și am reușit să simt gheață de care sufletul tău era stăpânit, mi-am dat seama că trăiesc. Până atunci aș fi crezut că visez, doar. Apoi, totul a devenit întunecat. Au părut „da” și „nu” -uri de nicăieri, iar furtuna aceasta a început să ne despartă. Cineva trebuie să-mi fi ucis soarele. Ajutor!

Indiferent dacă vina era a mea sau a ta, obișnuiam să o iau asupră-mi. Cu toate astea, ai început să te schimbi, iar eu, deși am fost acolo, nu puteam să te împiedic s-o faci. Schimbări apar în viața fiecăruia, însă, oamenii nu se schimbă mereu în bine. Ei încep să se comporte atât de ciudat, de diferit, și tot ceea ce tu poți face este să te întrebi „Ce s-a întâmplat cu omul pe care credeam că îl cunosc, cândva?” „Sau.. e posibil să nu-l fi cunoscut niciodată cu adevărat?” „Poate am fost blocată pe ideea că-l cunosc, și n-am vrut să accept contrariul”. Când ai nevoie de ajutor, cel mai mult contează să ai pe cineva lângă tine. Nu contează cine, și un lucru e cert - n-ai nevoie de cineva care e prea ocupat căutând motive să n-o facă. Asta e o prostie! Dacă vor cu adevărat să-ți fie aproape, atunci vor fi, indiferent de circumstanțe. Dacă nu îți e alături la greu, îți demonstrează cât de mult a mințit spunând că va face orice îi stă în putință să simți că tu meriți. E trist, pentru că, soarele pe care eu îl cunoșteam cândva nu era capabil să mintă. Ei bine, presupun că asta a devenit nouă modă, nu-i aşa? Hm, păi, dă-mi voie să mă alătur acestui trend!

Astăzi, plătesc doar respect unor persoane despre care credeam că le cunosc, nimic mai mult. Tu n-ai rămas decât o amintire a ceva ce-a fost cândva frumos, dragă soare. Trist, dar adevărat. Trebuie să trecem mai departe, să privim înainte. Dacă aș putea să te aduc înapoi, să nu crezi că n-aș face-o. Doar că.. acest lucru nu mai este posibil. Nu pot decât să te păstrez împreună cu dorințele mele, să te păstrez alături de vise ce nu se vor împlini vreodată.

 ***

End.


şi devine din ce în ce mai rău..

One last memory.


Cu siguranță, nimeni n-ar putea să mă contrazică dacă aș spune într-o bună zi, cu glas șoptit, la un apus auriu, sublim, de soare, ca „amintirile fac parte din noi”. Căci, în fata amintirilor suntem egali cu zeii. Nici măcar ei nu le mai pot schimba. Ceea ce s-a întâmplat nu mai sta în puterea lor, nici în puterea destinului. Pe parcursul a tot ce trăim, la momente triste, sau mai puțin triste, amintirile sunt cele ce ne ocupa cea mai mare parte din gândire. Amintirile sunt lucruri de preț, atâta timp cât noi știm să le dăm valoare. Amintirile pot fi, pentru unii dintre noi, totul: precum aerul pe care-l respirăm. Pentru alții, însă, amintirile pot fi precum un vis urât care nu se mai termină, o tortură groaznică, permanenta, de care nu mai putem scăpa vreodată.

Cu toate acestea, mulţi susțin că un om cu mai multe amintiri, este un om vesel și împlinit, care poate spune că și-a trăit viața cu adevărat, indiferent de natura amintirilor. Cele bune ne dau speranță, cele mai puțin bune, putere pentru a continua. Amintirile sunt cele mai duioase rânduri, pe care le-am subliniat în cartea vieții noastre. Recitindu-le la bătrânețe, ne coborâm cu mintea spre vremile acelea, care pe atunci ne entuziasmau, dar care astăzi numai ne mângâie în singurătate.

Uneori, stau pe gânduri: dacă ar trebui să renunț la toate amintirile mele, într-o bună zi, dar prin acest mod aș putea să alung pentru o perioadă moartea, ce-ar fi corect să aleg? Categoric, ar fi două variante complet raționale: Prima, ar fi să aleg să mor, luând toate amintirile frumoase cu mine, indiferent dacă mi-ar m-ai folosii la ceva sau nu apoi. A doua, însă, ar fi să alung moartea, și să renunț la amintirile precedente, conștientă că vor urma altele și altele noi, cu timpul. Totuși, probabil gândul că moartea ar venii pentru a doua oară m-ar înspăimânta, și tot ce aș reuși să fac ar fi să mă chinui, în lunga așteptare a morții.

De aici, învățăm că amintirile nu sunt de ajuns ca să trăim şi să mergem mai departe.
Trăind din amintiri nu facem nimic altceva decât să ratăm prezentul, viitorul nostru, cel care ne așteaptă. Dar, să nu uităm niciodată că amintirile vor rămâne locul de întâlnire dintre ceea ce-am fost odată, și ceea ce suntem. Dintre ceea ce am avut cândva, ceea ce am pierdut, și pierdut va rămâne. Căci, amintirile împodobesc singurătatea, apoi o despoaie. 


Amintirile întâmplărilor mele vin din viitor, nu din trecut (:

Decalog.






Prima poruncă: Să aştepţi oricât.
A doua poruncă: Să aştepţi orice.
A treia poruncă: Să nu-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăieşti în prezent.
A patra poruncă: Să nu numeri zilele.
A cincea poruncă: Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.
A şasea poruncă: Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.
A şaptea poruncă: Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să spere singur.
A opta poruncă: Dacă gândul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavând altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.
A noua poruncă: Binecuvântează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea  nu te învinuieşte că eşti egoist.
A zecea poruncă: Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.

-Octavian Paler-

5 centimeters per second.


“Have you ever longed for someone?
Did you ever dream of someone?
Touched the spark, but missed the connection?
Felt so warm, as the world turned cold?
Did you fall în love, as fast as flowers falling from trees?
*
This îs how fast you fall în love.”



        În jurul acestor mici, dar foarte interesante întrebări, se învârte ideea de bază a filmului nostru, intitulat: “Cinci centimetri pe secundă”, ce semnifică viteza aproximativă cu care petalele florilor de cireș ating primăvara, când ele se scutură, pământul. De asemenea, petalele capătă un sens metaforic, reprezentând oamenii, ritmul alert al vieții acestora, și modul în care încep un drum împreună, dar în bătaia vântului, plini de iluzii, sunt purtați pe căi separate.
        Filmul este împărțit în 3 secvenţe: “Flori de cireș”, “Cosmonaut” și “5 centimetri pe secundă”. Fiecare dintre aceste părți, reprezintă viața unui tânăr pe nume Tohno Takaki, și modul în care acesta se lupta cu sentimentele sale pentru prietena lui cea dragă, din copilărie. Pe măsură ce timpul trece, sentimentele încep să dispară, dar tânărul pare incapabil să treacă peste această dragoste. Un film superb, despre prietenie și dragoste, despre diferitele moduri prin care acestea pot fi manifestate, despre așteptare și dorință, despre timp, despre cunoaștere. O dramă sublimă, despre o iubire imposibilă, singurul obstacol în calea ei fiind distanța, iar mai apoi, așteptarea. Filmul a mai fost intitulat și “un lanț de povestiri scurte, despre distanța lor”, și sinceră să fiu, nu mă pot gândi la ceva mai superb intitulat, fără ca nu cumva să spulber misterul acestuia.
        Prima partea, “Flori de cireș” ne vorbește despre frumoasa poveste de prietenie dintre Takaki Tōno și    Akari Shinohara. Aceștia au crescut împreună de mici, învățau la aceeași școala generală, aveau aceleași interese și opinii, formând o legătură pe care nici măcar colegii lor n-au putut-o rupe vreodată. După terminarea școlii generale, tânăra afla că trebuie să se mute, momentul când băiatul afla aceasta, constituind una dintre cele mai triste și emoționante secvențe – “Bine, înțeleg..” erau singurele cuvinte pe care el a fost capabil să le rostească, deși avea lacrimi mari în ochi. Își scriau scrisori la fiecare săptămână, până în ziua când băiatul afla că și el urmează să se mute. Decide să meargă s-o vadă pe Akari, conștient că altă ocazie nu va mai avea prea curând. Îi scrie chiar și o scrisoare în care îi mărturisește toate sentimentele sale, pe care în final o pierde pe drum. Petrec o zi împreună, savurând primul lor sărut sub un cireș, înconjurați de fulgi de zăpadă. Când pleacă a doua zi, tânărul regreta pierderea scrisorii, în timp ce tânăra fată privea tăcută scrisoarea ei, pe care nu i-a dat-o băiatului.
        Ce-a de-a doua parte, intitulată “Cosmonaut” ni-l prezintă pe tânărul Takaki student la liceu, trist din pricina distanței dintre el și iubita lui. Apare un nou personaj, Kanae Sumida, care, ironic, este îndrăgostită de Takaki, dar nu are curajul să i-o spună, nici la momentul când acesta pleacă. Aceasta realizase că el privea spre ceva mult mai îndepărtat, mai spectaculos, ceva ce ea nu i-ar fi putut oferi. Alt moment teribil de trist a fost acela în care, distrus din pricina gândurilor și a distanței, Takaki scria e-mail-uri pentru iubita lui, pe care însă, nu izbutea să i le trimită: “mă întreb.. când am început să scriu e-mail-uri pe care nu le trimit niciodată?”
        Au fost multe astfel de replici pe care le-am savurat de-a lungul întregului film, dar, cu siguranță cea mai cutremurătoarea a fost aceea când tânăra i-a mărturisit în final: “Te iubesc chiar și acum. Dar și de ne-am scrie o mie de e-mail-uri, inimile noastre nu se vor apropia nici măcar cu un centimetru”. A fost pur și simplu răvășitor. După câțiva ani, fiind distrus din pricină a tot ce se întâmplase, pierzându-și speranța și neînțelegând rostul său, Takaki își dă demisia din funcția sa de programator. Sumida nu apare în mod deosebit, însă este prezentat momentul în care Akari discuta cu părinții ei, deducând astfel că ea urma să se căsătorească cu un alt bărbat. La final cei doi foşti-îndrăgostiţi, sau mă rog, nici acum poate că nu-mi e clar, poartă un dialog fictiv, în care își mărturisesc visul, dorința de a mai vedea încă o dată florile de cireș, împreună.


        Filmul se încheie, cum mă și așteptam, de-a dreptul cutremurător. Cei doi tineri, se întâlnesc la linia de tren, traversează în părți diferite, dar când realizează, acesta le împiedica contactul vizual. Amândoi se întorc, însă doar Takaki așteaptă să treacă, Akari pleacă. Poate că finalul acesta a fost lăsat la îndemână privitorului, să fie interpretat așa cum dorește, însă, eu am înțeles un lucru: Takaki nu a putut niciodată să treacă peste eternă sa iubire, de aceea el ar fi așteptat oricât. Cu toate astea, faptul că Akari pleacă, și nu așteaptă să-l vadă pe tânăr, demonstrează, pe de o parte dorința ei de a trăi în prezent, nu în trecut, dar și faptul că ea își pierduse răbdarea, știind că relația lor nu duce nicăieri. Un moment în care, cu siguranță o persoană care se poate numii ‘om’ n-ar putea să reziste lacrimilor, nu neapărat fizice. Cu siguranță ai simții că ceva îți plânge în interior. De asemenea, întreg filmul este plin de diverse simboluri, care reprezintă emoții și stări diferite, ce pot fi interpretate de fiecare persoană în parte. Poate că ar părea greu de spus una ca asta, dar nu consider aceasta un film, ci mai degrabă un poem cântat de timp, ce distruge iluziile iubirii imposibile, un poem ce curge prin lacrimile celor două suflete, un poem gravat pe urmele fiecăror două inimi, ce se apropie sau se distanțează, cu cinci centimetri pe secundă.



Dar tu..

Inspiraţie de seară, pentru tema la Română. ^_^


Dacă eu sunt un vis, tu ești speranța
Dacă eu sunt iluzia, tu ești realul
Dacă eu sunt iubirea, tu ești împlinirea ei
Dacă eu sunt fericirea, tu ești miracolul
Dacă eu sunt gândirea, tu ești rațiunea
Dacă eu sunt cunoștința, tu ești intuiția
Dacă eu sunt frumusețea, tu ești naturalețea în care constă
Dacă eu sunt optimismul, tu ești bucuria
Dacă eu sunt adevărul, tu ești dovada.

Dacă eu sunt chipul, tu-mi ești lumina
Dacă eu sunt ai tăi ochi, tu ești culoarea irisului lor
Dacă eu sunt zâmbetul, tu ești strălucirea
Dacă eu sunt sufletul, tu ești puritatea
Dacă eu sunt rațiunea, tu ești limpezimea
Dacă eu sunt mâhnirea, tu-mi ești motivul
Dacă eu sunt lacrima, tu-mi ești obrazul pe care curg
Dacă eu sunt succesul, tu ești gustul său
Dacă eu sunt parfumul, tu-mi ești mirosul.

Dar..
Tu ești doar soarele, iar eu-ți sunt lună
Tu ești cerul, iar eu pământul neajuns
Tu ești noaptea, iar eu-ți sunt ziuă
Tu ești adevărul, iar eu minciuna
Tu ești sinceritatea, iar eu ipocrizia
Tu ești dragostea, iar eu disprețul etern
Tu ești bunătatea, iar eu orgoliul
Tu ești bucuria, iar eu-ți sunt infernul
Tu ești sufletul bun, iar eu cel hain şi rău.


Lecţie de viaţă.


          Ea, mai mult ca sigur era o eternă visătoare. Obișnuia să se trezească în fiecare dimineață, cu gândul la visul din noaptea precedentă, căci, după cum am mai spus, adora să viseze. Ziua, nu avea parte de vise, doar de iluzii. Viața doar asta-i oferea. De fiecare dată, când un balon plin cu speranță se spărgea, sau dispărea purtat de vânt spre negura trecutului, ea înceta să mai doarmă câte-o noapte. Căci ziua, își transforma visele în țeluri, iar țelurile ei erau imposibil de atins; deci erau iluzii. Rar se întâmpla ca un vis de-al ei să devină real, chiar și pe jumătate. Și era tristă, dar își ascundea tristețea râzând mereu cu poftă. Purta ca un fel de mască, pe care doar noaptea, când își permitea cu adevărat, fără ca s-o vadă cineva, și-o dădea jos, spălând chipu-i vesel cu lacrimi amăruie. Și uneori nu putea să doarmă. Se răsucea ore-n șir în pat, gândindu-se doar la un singur cuvânt și la semnificația lui: „viața”. Ce era viața, la urma urmei, pentru una ca ea? Și apoi, instantaneu, își amintea de visul ei. Unicul vis prin care primise o lecție, și nu dobândise o altă iluzie.

           Era târziu, într-o noapte rece de toamnă. Afară picura ușor, iar sufletul ei, trist, se simțea răvășit printre acele lacrimi mărunte. Umezeala din jur nu o deranja, chiar dacă îi atingea cu răceală umerii mici. Era pe o bancă, alături de un străin. Un străin oarecare, care-i rostea tot felul de filozofii despre viața, pe care ea oricum nu le putea percepe. Nu-l asculta. Dintr-o dată, tânărul se opri din tonul său calm și luă un bol, în care puse câteva pietre mari, apoi altele mai mici.

- Ce zici, este bolul acesta plin?
- Da, normal.

          Mulțumit de răspuns, cu un zâmbet larg, tânărul luă bolul și puse în el nisip. Desigur, acesta s-a strecurat ușor printre pietrele mari, dar și cele mărunte.

- Dar acum, este plin? Întrebă el, cu ochii lucind spre tânăra fată
- Categoric, acum este plin! Răspunse ea, dând să râdă.
- Ei bine, gândește-te acum: Vasul este viața ta. Pietrele mari, pe care le-am așezat mai întâi în bol, sunt cele care ar trebui să aibă întâietate: familia, înțelegerea, sănătatea, prietenii, dragostea. Pietricelele mai mici, strecurate și ele printre cele mari, sunt lucrurile mai puțin importante, dar necesare în viață: casa, muncă, bani. În rest, nisipul reprezintă lucrurile mărunte, dar care îți completează viața. În final, dacă am pune întâi nisipul, n-ar fi loc pentru pietrele mari.
- Ei bine, și ce-i cu asta?
- Același lucru se va întâmpla și cu viața ta, dacă alegi să o consumi prin lucruri mărunte. Nu vei avea niciodată spațiu pentru lucrurile importante. Trebuie întotdeauna să ai grijă la acestea. Fă-ți timp să fii tu însăți, și ce e mai important, ai grijă de pietrele mari. Sunt unice, și fără ele viața unui om e lipsită de fericire. Ele sunt cele ce contează. Restul, este doar nisip.

          .. și întrebarea „ce este viața?” dispărea instantaneu. Străinul din vis o făcu să înțeleagă, în final, ce înseamnă cu adevărat viața, și cum trebuie să și-o împlinească. La amintirea aceea, trăia mai puțin melancolică, deși știa prea bine că oricât ar prețuii pietrele mari, inevitabil, le va pierde cândva..

Invitaţie la vals - de Mihail Drumeş


„Totul s-a sfârșit: nu-mi rămâne decât să mă sinucid.” –

           Cu aceste cuvinte debutează romanul al cărui nume este inspirat de piesa lui Weber, „L'invitation à la valse”. Volumul lui Mihail Drumes, „Invitație la vals” reprezintă o carte minunată, un roman copleșitor, pe care îl uiți foarte greu. Un roman de dragoste care te topește, te îmbie. Acest roman are o poveste de dragoste încâlcită, de altfel că toate poveștile de acest gen, o poveste pe care din prima clipă în care începi să o citești o să îți dorești să ajungi să o închei, să afli sfârșitul, să afli soarta celor doi îndrăgostiți. Este un roman plin de savoarea dragostei, de nebunia acesteia care cuprinde în vârtejul sau doi îndrăgostiți, doi oameni cărora le era teamă de iubire.
          Povestea lor de dragoste începe dintr-o simplă nebunie, mai mult din ambiția tânărului de a o cucerii, iar mai târziu se ajunge la sute de scrisori expediate, dar care se întorc fără nici un răspuns. Într-un final fata cedează în fața dragostei oarbe și devine iubita tânărului. Povestea lor este una de excepție, o poveste nebună între doi oameni tineri care sunt dispuși să își joace dragostea până la ultima carte. Tânăra dorește să meargă într-o excursie la munte cu facultatea însă cei doi pleacă la mare, mai precis la Constantă, iar mai apoi el îi face o surpriză cumpărând bilete pentru Constantinopol. În timpul călătoriei cei doi sunt extreme de încântați și fericiți însă la întoarcere băiatul hotărăște despărțirea, după cum obișnuia să facă, la scurt timp aflând de la sora fetei că în urma vacanței petrecute împreună aceasta a rămas însărcinată. După lungi insistente ea acceptă să îi devină soție, iar cei doi fac o nuntă frumoasă. La șapte luni ea pierde sarcina fiind foarte tristă. Lucrurile s-au liniștit până în seara zilei ei de naștere când ieșise în oraș iar soțul așteptând-o nerăbdător iese în căutarea ei găsind-o într-un spital accidentata. La spital afla de la sora ei că a fost găsită în mașină cu un bărbat. Mergând în camera ei acesta nu îi reproșează nimic, dar la întoarcerea ei acasă îi spune că își dorește divorțul, iar ca respectivul bărbat va trebui să se căsătorească cu ea. Căsătoria a fost făcută chiar dacă nu era dorită, ea fiind foarte nefericită fiindcă nu își iubea actualul soț ci pe fostul, iar el fiind bolnav dăduse în patima jocurilor de noroc. Fiind din ce în ce mai bolnav acesta este închis la un ospiciu pentru refacere însă ea devine din ce în ce mai tristă până în ziua când a aflat că fostul ei soț marea sa iubire s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a ei. Atunci din cauza șocului a cedat și și-a pus capăt zilelor lăsând o scrisoare în care specifică faptul că nu l-a înșelat niciodată, dar că s-a simțit vinovată din momentul în care a aflat de ieșirea ei cu acel bărbat și de asemenea simțea ca niciodată nu avea să se mai întoarcă la iubirea ei (la el), la marea și unică să iubire. Atunci realizează și Tudor cât de mult o iubise și cât de mult rău îi făcuse, intenționat. Deși nu crezuse că o va aduce în această situație, el fusese cel care o împinsese să facă pasul. Așa că hotărăște că nici el nu mai are nici un rost pe pământ și se sinucide la rândul lui.
          Povestea spusă de Mihail Drumes este suficient de puternică încât să elibereze cititorul de emoții negative precum mândria absurdă, cu răutatea jocurilor ei și satisfacțiile aparențe. După despărțirea “în glorie”, Mihaela compara iubirea ei cu Tudor cu un crin semănat în mocirla, o metaforă a felului în care oamenii, mânați de emoții de acest gen, pot trata dragostea, ajungând să o piardă. O carte minunată, ce învață fiecare cititor tainele iubirii și puterea acesteia.

Suflete pereche.


Iată, cândva, demult, noi nu eram alcătuiţi cum suntem acum, eram cu totul altfel. În primul rând, oamenii erau de trei feluri, nu de două ca acum, de fel bărbătesc şi de fel femeiesc, ci şi de un al treilea fel, care era părtaş la firea fiecăruia dintre cele două. Însă din acesta a rămas doar numele, fiinţa lui a pierit din lume. Făptura aceasta omenească din vremurile acelea era un bărbat-femeie, un androgin, iar alcătuirea lui, ca şi numele, ţinea şi de bărbat şi de femeie. Din el, cum spuneam, a rămas doar numele, iar şi acesta numai ca poreclă de ocară. În al doilea rând, cele trei feluri de oameni de pe atunci se înfăţişau, toate trei, ca un întreg deplin şi rotund, cu spatele şi cu laturile formând un cerc; aveau patru mâini şi tot atâtea picioare; singurul lor cap, aşezat pe un gât rotund, avea două feţe întru totul la fel, care priveau fiecare înspre partea ei; patru urechi, două părţi ruşinoase şi toate celelalte pe măsură. Făpturile acestea mergeau, ţinându-se drept şi putând să se mişte înainte şi înapoi, ca şi noi cei de acum, iar când doreau să alerge se foloseau de toate cele opt mădulare ale lor şi se învârteau în cerc, dându-se de-a rostogolul, ca nişte saltimbanci care fac roata aruncându-şi picioarele în sus şi apoi revenind cu ele pe pământ. Iar felurile acestea de oameni erau în număr de trei şi alcătuiţi cum am spus pentru că cel bărbătesc îşi avea obârşia în soare, cel femeiesc în pământ, cel bărbătesc-femeiesc în lună, luna ţinând şi de soare şi de pământ. Şi tocmai de aceea erau rotunde şi rotitoare aceste făpturi, atât ele însele cât şi felul lor de a merge, pentru că semănau cu astrele care le zămisliseră. Şi erau înzestrate cu o putere uriaşă, iar mândria lor era nemăsurată, astfel că s-au încumetat să-i înfrunte până şi pe zei. […] Văzând aceasta, Zeus şi ceilalţi zei au stat la sfat, să hotărască ce este de făcut cu făpturile acelea. Şi erau foarte descumpăniţi: pe de o parte nu puteau nici să le omoare, nici să le trăsnească, cum au făcut cu Giganţii, stârpindu-le neamul (pentru că astfel ar fi trebuit să se lipsească de cinstirea şi de jertfele pe care ei le aduceau), iar pe de altă parte nici nu puteau să le mai rabde trufaşa încumetare. Zeus, după o lungă şi grea gândire, a spus: Cred că am găsit un mijloc care, păstrând seminţia oamenilor, dar slăbind-o, să pună capăt deşănţării lor. Chiar acum o să-i tai în două pe fiecare dintre ei, şi în felul acesta vor deveni mai slabi şi totodată, sporindu-le numărul, ne vor fi nouă mai de folos. Vor merge drepţi, pe câte două picioare. Iar dacă, totuşi, nu se vor potoli şi vor stărui în trufia lor, o să-i mai tai încă o dată în două, ca să nu mai poată merge decât sărind într-un picior. Şi, după ce a vorbit aşa, i-a tăiat pe oameni în două, aşa cum se taie nişte fructe de sorb, ca să le pui la uscat, sau nişte ouă fierte, cu un fir de păr. Apoi, i-a poruncit lui Apolon ca tuturor celor astfel despicaţi să le întoarcă faţa şi jumătatea de gât în partea tăieturii, pentru ca oamenii, având mereu sub ochi dovada despicării, să se poarte mai cu măsură. De asemenea, Zeus i-a poruncit lui Apolon să vindece toate rănile rămase.Iar Apolon aşa a şi făcut, le-a întors feţele şi, adunând din toate părţile pielea către ceea ce astăzi numim pântece, i-a tras marginile cum a-i trage de băierile unei pungi, strângându-le în jurul unei singure deschizături, făcută în mijloc, care a căpătat numele de buric. Şi, dintre cutele rămase, pe cele mai multe le-a netezit, dând formă pieptului prin întinderea pielii cu o sculă asemenea calapodului de care se folosesc pielarii ca să netezească cutele pieilor. A lăsat doar câteva chiar pe pântec, în jurul buricului, ca să le rămână un semn de amintire a străvechii pedepse. Şi astfel, trupul dintru început al omului fiind despicat în două părţi, fiecare jumătate a început să tânjească după cealaltă şi să se împreuneze cu ea: cuprinzându-se cu braţele şi ţinându-se strâns împletite din dorul de a se retopi într-o singură fiinţă, începuseră să piară de foame şi, îndeobşte, de neputinţă de a mai face orice altceva, pentru că niciuna nu vroia să facă nimic fără cealaltă.“

MITUL ANDROGINULUI (Platon, Banchetul, 189d – 193b)
Și iată cum, în ziua de azi, aceste făpturi străine în lume își caută jumătatea neîncetat. Odată găsite una pe cealaltă, trăiesc în deplină armonie, purtând numele de “suflete pereche”.

Dac-ar fi să stăm pe gânduri numai pentru o fracțiune de secundă, cu toții am putea zice că am simțit, măcar o singură dată în viața noastră, că ne-am întâlnit sufletul pereche. Și după alte câteva clipe irosite răscolind prin amintiri, tot noi, în final, ne dăm seama că ne-am înșelat amarnic. Căci acesta nu e menit să vină să-ți umple viața de clipe dulci, pentru că mai apoi să te lase să cazi, să te rănească, totodată, lăsând otrava iubirii-n străfundul inimii tale. Și spunem: “nu el a fost să fie”. Dar, sufletul pereche, al fiecăruia dintre noi, nu este nici cel ce rămâne pentru eternitate – ci acela care te face să simți că ești tu, este cel ce-ți arata fericirea, bucuria de a trăii. Doar în cele mai fericite cazuri acestea rămân împreună.

Se întâmplă ca o dată în viața să ajungi să-l găsești – și nu-ți fă griji, cu siguranță vei ști că el este – iar atunci, plini de iluzii, ne închipuim că el este al nostru și numai al nostru, pentru că.. ei bine, așa trebuie să fie! Firesc, nu? Dar lucrurile nu stau chiar așa. Ce se întâmplă atunci când sufletul tău pereche își găsește sufletul greșit? – Greșit pentru că, desigur, doar două persoane pot fi menitei să fie împreună, iar acesta este un sentiment unic. Tot ce-ți rămâne este să aștepți ca el să-și dea seama de același lucru, însă, rareori se întâmplă. Există și cazuri în care două suflete se iubesc pur și simplu – fără să fie menite unul celuilalt. Sunt clipele lor, bucuriile lor, iubirea lor. Dar nu sunt suflete pereche - iar tu, care trebuia să fii a lui și el al tău, n-ai de ales; trebuie să-l lași să plece, chiar dacă, evident, știi că niciodată nu se va întoarce, nici că-ți vei găsi un altul.

Și, evident, există cazuri în care două suflete pereche nu se găsesc unul pe celălalt sau, chiar mai rău, sunt sortite să sufere și să caute neîncetat persoana potrivită, care, ironic, este chiar cea la care se așteaptă mai puțin. Să-ți dai seama că cineva îți este menit nu e un lucru ușor. Există suflete care sunt sortite într-un fel unui destin greu – să nu fie împreună niciodată. Iar atunci, plini de mâhnire spunem: “Eu n-am un suflet pereche, ori l-am rătăcit undeva departe în gânduri”, precum săraca vulpe care n-ajunge la struguri - căci uneori e in zadar chiar să şi lupţi.

E trist, știu. Tot ce ne rămâne de făcut este să sperăm, dacă nu la un suflet pereche, la un suflet care ne iubește cu sinceritate. Dar pentru asta, omul are nevoie de speranță și răbdare.

Oglinda sufletului.



După clipe dulci de agonie, atât de profunde precum un infern, tânăra își deschise în final ochii săi mari, plini de spaimă. Părea să fie încremenită, însă privirea ei tristă, melancolică, și momentele în care clipea strângând mai apoi puternic din ochi, ca lacrimile să nu ii se scurgă pe obraji, o trădau. Stătea pironita cu privirea spre tavanul alb, cu modele florale ce imitau o nuanță de vișiniu aprins. Aceeași tenta, doar cu puțin mai pală, se întindea armonic pe stâlpii înalți din mijlocul camerei, ce-i dădeau un aer luxuriant acesteia. Trecură clipe lungi și insignifiante, dar privirea ei nu se clinti de acolo, nicidecum! Rămase fixă, în lumina vag iritantă, trăgând doar ușor cu coada ochiului său spre culoarea pereților, despre care știa cu certitudine că era de un alb imaculat, împodobit cu picturi fabuloase, în stil romantic. Era înconjurată pe deplin de tonuri ce inspirau căldură, și, cu toate astea, nu putea să ignore cum se trezise brusc în mijlocul unei nopți umede de iarnă ca aceasta. Se simțea atât de rece, goală și rămasă fără pic din sentimentele sale; afundată-n amintiri. În final se hotărâ să se ridice ușor pe genunchi, lăsând în urma lenjeria lucioasă, complet mototolită. Nu se strădui să se ridice complet din patul său atât de confortabil, doar se agăță încet de pervazul ferestrei, privind în adâncuri. Afară era frig, rece, atât de rece încât își putea vedea fără pic de noimă răsuflarea ei caldă, ce acoperea sticla mată, perfect lustruită. Deși luminile difuze, în tonuri puternice de roșu și portocaliu îi acopereau cu exactitate umerii săi mici de un alb ceruit, nu putea să ignore răceală fină ce o învăluia spre restul trupului acoperit de o cămașă imaculată, descheiata la mijloc. O strânse puternic împrejur, trăgând de mânecile ce erau suflecate până la coate, apoi șterse încet aburul moale ce se lipi de fereastră. Privi atentă reflexia din geam, ce părea să nu-i semene deloc ei, dar despre care știa că trebuie să fie ea. Mai târziu, inima începu să îi se scufunde printre ape tulburi. Tenul ei imaculat, mai alb decât o bucată de marmură, se întindea de-a lungul unui chip oval, stând într-un contrast ideal cu cele două pete colorate, rozalii, de-o parte și de alta a acestuia. Ochii săi migdalați, de un albastru limpede, erau pătați cu nuanțe cenușii pe pleoapele-i proeminente, protejate de două lunii fine, negre ca o bucată de tăciune. Nimeni nu putea să aibă o imagine mai frumoasă, decât cea a ochilor ei, însă cu un aer melancolic, și-i ascundea prin perdeaua deasă a genelor ei lunguiețe. Și, cu siguranță nimic nu putea fi mai evident decât acea culoare nemaivăzută, nici chiar buzele ei sângerii, atât de pline și catifelate. Clătină ușor din cap la vederea acelei iluzii, închizând puțin ochii, deschizându-i mai apoi și constatând că mirajul ei era real, mai real cum nici nu se putea. Și dacă ar fi să vorbim sincer, nici chiar eu nu mă îndoiesc de îndoială sa; aș fi gândit la fel. Multă lume ar spune, dacă ar cunoaște-o personal, ca al său chip arata exact frumusețea și blândețea sufletului ei. Dar ea nu era „lumea” și nu gândea precum gândeau ceilalți. Ea era, după cum spunea, aroganta, ipocrită și plină de durere, de suferință și ură. Era irascibilă, încrezută și egoistă. Își dorea totul – iar totul pentru ea însemna tot binele din lume, toată iubirea și liniștea pe care să le-o ofere celorlalți, chiar și celor ce nu vor să o primească. Vroia să-i silească. Vroia o viață și o lume mai bună, iar toate pentru ea – că ea să trăiască în sfârșit în pace. Se săturase de toți, toți ce credeau în jocurile lor puerile de-a destinul, încercând să arunce în vânt vise tocite și infantile. Se săturase să fie târâtă de lanțurile grele ale celorlalți prin gropi pline cu nămol, care să-i păteze imaginea. Așa se vedea ea cu adevărat în oglindă, ipocrită perfectă, plină de concepțiile sale egoiste, când, de fapt, era doar imaginea unui suflet trist, ce tânjea după puțină bunătate.

Zodiac.

 

Gemeni



EU GANDESC!

Atoatestiutorul - Frica de a nu stii nimic
Egoul geamanului este cel al mintii in general. Stapanirea mintii in detrimentul inimii, a ratiunii in detrimentul sentimentului poate naste monstrii de Egoism. O minte neiertatoare care se comporta precum patul lui Procust impartind oamenii in buni si rai, destepti si prosti, poate fi mai periculoasa decat o boala contagioasa. Caci mintea poate afecta minti. Gemanul are un ego capabil sa manipuleze prin cuvant, sa dezinformeze, sa trunchieze si sa denatureze adevarul si astfel sa indeparteze orice om de la adevarata cunoastere. Egoul geamanului il face sa fie superficial si neatent la detaliile acelea care il aduc in lume pe Dumnezeu. Egoul geamanului il transforma in omul aparentelor frumos poleite si al cunostintelor vaste despre nimic.

Ce are de invatat geamanul pentru a-si elibera sufletul din robia ratiunii reci? Gemanul va trebui sa invete sa asculte opinia altora, sa incerce sa mearga dincolo de aparente, sa aprecieze si ceea ce nu este logic. Va trebui sa invete sa se bazeze si pe simturi sa inchida ochii si sa simta lumea cu varfurile degetelor, pentru ca astfel sa isi dea sansa de a intelege ca dincolo de mintea sa este tot universul. Un astfel de Geaman va putea sa deschida alte minti si inimi spre Adevarul de dincolo de cuvinte. Un astfel de geaman isi va putea folosi puterea mintii pentru a crea lumi in care suferinta s aiba sensul cresterii. Un astfel de geaman va avea puterea sa accepte miracolul, fara sa vrea sa il cuprinda cu mintea.

-______________-.

Vampire Knight.

"If you are to be branded as a sinful and tainted vampire.. then,
I want to fall down with you to the very farthest depths." 


        În principiu, aceasta este ideea de bază în jurul căreia se învârte acțiunea anime-ului intitulat Vampire Knight – iubirea dintre un om și un vampir. Probabil că pentru marea majoritate, acest lucru sună precum o poveste de dragoste desăvârșită, precum un basm citit noaptea, înainte de culare. Ei bine, îmi pare rău să vă dezamăgesc, însă, prin preajma protagonistei noastre Yuki Cross, nimic nu pare să fie de culoare roz sau, în orice caz, să pară că ceva este desprins din basme. Chiar din contră.
       Povestea ne-o prezintă încă din primul episod pe tânăra care, la o vârstă fragedă de numai 5 ani, se trezește din propria-i inconștienţă într-un decor sângeros, fiind atacată de un monstru însetat de sânge - cunoscut și sub numele de vampir. Toate amintirile ei îi se deschid odată cu acea noapte, în care este salvată, mai apoi de eroul, idolul și eternă sa iubire – Kuran Kaname – dealtfel, și el vampir.
Revenind în prezent, protagonista noastră este acum studentă dar și prefect la academia Cross, academie ce aparține tatălui său adoptiv. Îndatorirea ei era să mențină echilibrul dintre cele două clase: Clasa de Noapte – care ascundea un mare mister, ea fiind populată de vampiri și Clasa de Zi – unde învață oameni, spre împlinirea visului ei, și al directorului – că vampirii și oamenii să trăiască în pace. Întrucât nu era o meserie ușoară, ea este ajutată și de către celălalt fiu adoptiv al directorului – Zero, despre care Yuki inițial nu știa că este vampir, aflând într-un final, atunci când o muscă, inconştient.
        Cam de aici începe acțiunea primului sezon Vampire knight, care se învârte mai mult în jurul lui Yuki, al lui Zero și al relației destul de controversate dintre cei doi. Spun controversată, întrucât toată povestea se baza mai mult pe o dorință de „protecție” a lui Zero față de Yuki, aceasta devenind reciprocă, dar presupun că și asta se poate numii iubire – una neîmpărtășita, din păcate pentru cei doi. În acest sezon pot spune că mi-a plăcut mai mult Zero, datorită trecutului sau destul de trist, datorită faptului că în ciuda faptului că devenise vampir, căzând la nivelul E nu își pierde speranța, și pentru faptul că părea să țină cu adevărat la Yuki, lucru pe care ea nu-l putea vedea. De ce nu-l putea vedea? Să zicem că tânăra noastră avea ochi doar pentru eroul ei, Kurna Kaname – un personaj complex și învăluit de mister. Se pare că, și Kaname are sentimente de iubire față de Yuki, însă nu am putut să-mi dau nici până la momentul de fată ce formă de iubire era aceea – probabil una care nu cere o explicație, nici nu da un motiv concret. 
       Cam asta este ce vă pot marturisii despre povestea expusă în acest sezon. Mai departe, am să vă spun câte ceva și despre personajele principale:

Kaname Kuran

Acesta face parte din familia Kuran, anume o familie pur-sânge, fiind respectat de către toți semenii săi, în special de către Clasa de Noapte, pentru aceasta. Dealtfel, deține anumite puteri speciale, cât și o forță inimaginabilă. Este unul dintre cele mai interesante, misterioase dar și inteligente personaje. Este un tip calculat, care știe să facă lucrurile în așa fel, încât să iasă precum dorește. O iubește enorm pe Yuki, însă, momentan mi-a dat senzația că ceva între ei nu va merge niciodată – poate datorită faptului că, Yuki nu poate să trecă peste faptul că, după spusele ei, nu se va putea ridica niciodată la nivelul lui.

Zero Kiryu

Este inamicul numărul unu al vampirilor, provenind dintr-o renumită familie care îi vâna pe aceștia. Rămas orfan în urma atacului lui Shizuka Hiou, un vampir pur-sânge, Zero jura răzbunare împotriva clanului vampirilor. Cu toate astea, destinul îi joacă o festă când acesta se transformă în ceea ce disprețuia cel mai mult pe lumea asta - un vampir. În urma acestui lucru, este personajul care suferă cel mai mult, singura alinare fiindu-i sângele atât de dulce, pe care Yuki îl oferea pentru ca acesta să nu ajungă un vampir de nivel E. Cu toate astea, sângele care îl putea salva complet era cel al Shizukai, pe care nu ajunge sa il mai guste.
 Yuki Cross

Este protagonista acestei povești, acțiunea învârtindu-se în jurul ei și în jurul trecutului ei. Din prolog aflăm cum ea, este salvată de Kaname de la moartea sigură pe care un vampire însetat de sânge, vroia să i-o ofere. Este genul de față energică, lucrul cel mai impresionant la ea fiind sufletul ei bun. Este îndrăgostită de Kaname, însă, în același timp are oarecare sentimente pentru Zeo, pentru care într-un final dorește să își ofere o parte din sângele ei. Este o fată foarte curajoasă, dar puțin naivă, reușind să intre mereu în încurcătură.

Shizuka Hio - Kurenai Maria (corpul posedat de ea)

A fost vampirul cu sânge pur care a omorât familia lui Zero, acesta fiind singurul pe care a dorit să-l lase în viață, trăind un chin. Toate acestea s-au întâmplat din cauza faptului că, vânătorii i-au ucis iubitul Shizukai aflat pe lista lor, dovedindu-se în final ca fiind nevinovat. Aflând faptul că Zero este încă în viață, apare în corpul unui alt vampir nobil numit Kurenai Maria, la academie, dorind să îl omoare pe el cât și pe Kaname, pentru mai multă putere. Deși se afla în corpul altcuiva, cei doi își dau seama de asta, cel din urmă reușind să-i distrugă planul, ajungând ca ea să fie cea omorâtă.

Cam asta este tot ceea ce am să vă povestesc în mare, despre primul sezon al acestui anime. Vă promit că am să revin, cât de curând cu sezonul doi: Vampire Knight Guilty.

*Nivelul E gradul la care poate ajunge o persoană - care în trecut a fost om - fiind mușcată de către un vampire cu sânge-pur, dar din al cărui sânge nu ajunge să bea. Aceștia sunt vampirii periculoși, care ucid pentru a își satisface instinctual primar - acela de a bea sânge – fără a-și mai putea controla nici măcar cea mai mică parte din rațiune.

Iarnă dragă, unde-mi ești?


          Nu obișnuia nicidecum să facă plimbări singură, în tăcerea asurzitoare a nopții. Se simțea sufocată între pereții de culoare rozalie și draperiile roșii, care în bătaia focului de lumânare, aprindeau camera în umbre vii. Se săturase să se zvârcolească în patul călduros, dar singuratic, ascultând acele melodii vechi, de care se plictisise demult. Simțea că nu-și găsea locul, așa că începu să caute un loc mai sumbru. Doar noaptea îi putea oferii atâta liniște, acel decor perfect, și doar ea îi putea promite că va tace, fără ca măcar s-o roage vreun pic. Stătea încuiată în gânduri, fără să mimeze vreun joc din priviri cu luna. Nici măcar ceata densă ce o învăluia cu repeziciune nu părea să o deranjeze. Stătea pierdută, învăluită într-o bucată elegantă de satin, ce-i dezvelea umerii mici. Nici părul care începuse să se elibereze din cocul ei lejer, îndrumat de bătaia unui vânt rece spre ochi, nu o determina să se clintească. Îi sclipeau ochii dintr-un motiv incert. Se părea că lumina stelelor se oglindea prin ei, așa cum se oglindește vara în splendoarea mării. În cele din urmă, își strânge buzele lipsite de culoare. Sângele, ce le dădea un ton rozaliu, cuprinzându-le de-a întregul, se scurse acum în obraji, mai vineți ca niciodată. Își lăsă pleoapele să-i acopere încet ochii triști, din care începură să se scurgă, mai apoi, șiroaie cristaline. Nu le oprii. Începu să strângă puternic, prefăcându-și palmele în pumni mici, pe care îi așeză mai apoi pe genunchi. Închise puternic din ochi, încrețindu-și sprâncenele, valuri năvălindu-i obrajii fierbinți. Începu să plângă și mai puternic, scoțând suspine grave.
           Era complet indignată acum. Anul trecut, când primăvara își făcea simțită doar puțin răsuflarea-i caldă și parfumu-i proaspăt, tânăra, își dete întâlnire în urmatorul an, cu primul fulg de nea care avea să cadă și să-i sărute obrazul. Deja îl aștepta de prea mult timp. Pierduse orice urmă de emoție, cu care trăise de-a lungul întregii așteptari. Nimic nu îi putea alina tristețea: nici măcar vântul care îi dădea impresia că suflă din ce în ce mai cald, mici picurii de ploaie care doreau să o invite la dans. Stătea acolo, închisă ca într-un cocon, așteptându-și fulgul să vie si să o sărute.

Dar el, nătângul, se lăsa așteptat..

Maitreyi – de Mircea Eliade



          Sinceră să fiu, n-am crezut niciodată că o să fiu atât de pasionată de literatura română. O evitam pe cât posibil, ducându-mă la tot felul de scriitori străini, considerând că literatura maternă se bazează prea mult pe acea descriere plictisitoare. Toate astea până când, seria de la Jurnalul Național mi-a oferit o cu totul altă perspectivă. În acest mod, acum ceva timp mi-a trecut prin mână o carte, cu un nume simplu, însă scrisă sub numele unui autor cunoscut și complex: Maitreyi – de Mircea Eliade.

         Povestea de viață a lui Eliade, scrisă sub forma unui jurnal intim, ne destăinuie trăirile acestuia în timp ce se afla în frumoasă țară – India. Descoperim pe lângă acel Eliade obosit și plictisit de școală - așa cum ne era prezentat în Romanul adolescentului miop – un altul, cu mult mai misterios. Povestea ne spune în continuare despre iubire, despre cunoaștere, și despre tristețe în egală măsură. Ne vorbește despre sufletul pentru care acesta a luptat din iubire, până la capăt, sau cel puțin până la momentul când s-a simțit nevoit să renunțe, trecând peste orice și oricine – o tânără pe nume Maitreyi, ce reprezenta pentru el eternul feminin. Ne vorbește despre povestea de iubire interzisă, a celor doi tineri, care descoperă cu adevărat sensul iubirii - senzuale dar și spiritual. Dragostea între cei doi protagoniști s-a consumat într-un mod interesant, și în ciuda greutăților și piedicilor a reușit să se împlinească întru totul. Este genul de carte care nu mi-aș fi dorit să se termine niciodată, mai ales într-un mod atât de controversat. Cu toate astea, nu tânjesc după un final fericit, din contră, asta a făcut cartea și mai interesantă, în opinia mea.

          Din clipa în care am terminat de citit cartea, aceasta mi-a rămas în suflet și în minte, cu tot cu trăirile personajului. Sunt sigură că, oricine ar citii această carte nu ar putea să evite multitudinea de stări sufletești: bucurie, tristețe, teamă, plăcere, zbucium. Nu cred că este așa ușor să scrii despre o asemenea experiență, însă, cu toate astea Mircea Eliade a reușit să o facă, într-un mod deosebit care îți oferă un mod diferit de a gândii și de a vedea lucrurile, dincolo de aparențe. Acestea fiind spuse, vă recomand din suflet această minunată carte, scrisă de un autor pe care eu îl respect pe deplin: Mircea Eliade – Maitrey.

Cu gândul la viitor.


„Timpul este o valoare de sentiment - pentru unii trece prea repede, pentru alţii prea încet.”

          Încercând să oprească timpul în loc, omul observă că este cu neputință. El nu numai că trece cu fiecare moment pe care îl trăim, dar curge într-un mod irepetabil. Și astfel, omul își dă seama că „azi” devine „ieri”, și „ieri” nu poate fi niciodată „mâine”, oricât s-ar străduii să și-l organizeze, oricât și-ar dorii să-i fie lui pe plac. Și așa, ajungem să ne întristăm, ajungem la regrete și uitam să aprecieze adevărata valoare a timpului. Ne plângem că el trece prea greu, și de nebuni, gonim prin timp, uitând să apreciem gesturi, reacții, sentimente. Uităm lucruri esențiale unei vieți plăcute, preocupându-ne să ne asigurăm un viitor, pe care în final tot noi îl ratăm. Uităm persoane care ne-au marcat viața, sau pentru care noi am însemnat ceva important, doar din cauza inconștientei noastre, regretând mai târziu. Și în final, tot noi ne tânguim ca bătrânețea ne-a ajuns din urmă, singurul considerat vinovat fiind tot el – timpul.
          Dar nu, eu n-am început acest post, în dată de 1 Ianuarie a noului an – 2012 – ca să mă plâng ca timpul n-a fost de partea mea. Din contră. Vreau să fiu mai optimistă decât sunt de obicei, și să sper că acest an voi avea parte de o mică firimitură din plăcinta mea cu dorințe, în funcție de meritele mele. N-am să privesc înapoi la momentele anului trecut, pline de fericire, care categoric or să-mi lipsească. Nu, și nici n-or să mă cuprindă remușcările cu gândul la toate greșelile făcute în anii trecuţi - căci sunt o ființă atât de puerilă - . Pur și simplu am să sper și am să mă aștept la tot ceea ce poate primii - o ființă atât de visătoare și naivă ca mine - mai bun.
          Anul acesta îmi doresc să regăsesc partea din mine care s-a pierdut undeva în trecut, și să o adaptez. Știu și simt că timpul și răbdarea vor fi de partea mea, și astfel voi putea fi din nou acel copil vesel, care de fapt este mai puțin copil, și mai mult vesel. Știu că din nou voi fi cea care aleargă în stânga și-n dreapta să ofere ajutor, cea care se străduiește să fie tuturor pe plac, cea care greșește și iar greșește, cea care iartă dar nu uita, cea care îi judecă pe alții, dar niciodată nu se judecă pe sine. Tot eu voi fi cea care nu se ține nici măcar de propriile-i promisiuni, cea care trăiește din propriile-i iluzii, cea care uită lucruri memorabile, cea care învață lucruri pe care în final, tot ea le uită. De data asta însă, voi privii mereu înainte și nici într-un caz nu va fi cea plină de regrete. Anul ăsta îmi doresc să mă bucur de fiecare clipă trăită alături de familie, de prieteni, de cei dragi, și să-mi fac prieteni noi de la care știu că am ceva de învățat. Vreau să fiu mult mai conștiincioasa de cât am fost până acum, iar meritele să fie vizibile. Vreau să simt că aparțin unui loc, și să mă regăsesc printr-un anumit lucru, să mă dedic unui hobby. Vreau să simt ce ceva în mine se schimbă, dar să rămân în mare aceeași. Vreau să mă trezesc în fiecare dimineață cu un cuvânt în minte: „speranță”!